Turistika 2024. 08. 16.

Kultúra a história v oblasti Podunajska: Tieto zastávky by ste nemali vynechať!

Leto je predovšetkým o oddychu pri vode, najmä keď sa horúčavy šplhajú až k 40 stupňom, ako to býva napríklad aj tento rok. Náš región však tiež ponúka miesta na schladenie – takými sú napríklad múzeá či galérie. Pozornosť sa oplatí venovať  aj historickým pamiatkam: môžete navštíviť pevnosť, ktorá sa postupne obnovuje, ulice a budovy v centre mesta a množstvo sôch.

Pevnostný systém v Komárne ocenený  v roku 1994 cenou Europa Nostra a vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku je unikátnou stavbou vo východnej a strednej Európe. Na to, aby centrálna časť pevnostného systému – Nová pevnosť a Stará pevnosť – opäť zažiarili vo svojej plnej kráse, by boli potrebné nemalé finančné prostriedky, no zároveň v posledných rokoch aj napriek obmedzeným finančným možnostiam došlo k niekoľkým pozitívnym zmenám. Aj to je dôvod, prečo komárňanská pevnosť láka každým rokom viac návštevníkov.

307189875 1517974065342000 6332646778346627670 n Kultúra a história v oblasti Podunajska: Tieto zastávky by ste nemali vynechať!

Od jari až do jesene prebiehajú od brány Novej pevnosti komentované prehliadky organizované združením Pro Castello Comaromiensi. Lístky je možné zakúpiť si v novom návštevníckom centre, poprípade si môžete zakúpiť občerstvenie, kávu či snacky z automatu. K dispozícii sú aj toalety, umývadlá a prebaľovací pult. Pokladňa sa otvára 30 minút pred prehliadkou so sprievodcom v maďarskom, slovenskom, anglickom a nemeckom jazyku – ak si to zloženie skupiny návštevníkov vyžaduje, výklad je možné podať súčasne v dvoch jazykoch.

kep 2048x1151 1 Kultúra a história v oblasti Podunajska: Tieto zastávky by ste nemali vynechať!

Počas prechádzky medzi stenami dýchajúcimi históriou je možné vidieť Starú pevnosť a kazematy Novej pevnosti. V rámci komentovaného výkladu v podzemí alebo na streche bášt, má nejeden návštevník možnosť vypočuť si množstvo príbehov a legiend o kráľovských korunovačných klenotoch, histórii uhorského kráľovstva, tureckom obliehaní, o čase, keď v pevnosti nie práve šetrným spôsobom táborila sovietska armáda. Z času na čas sa konajú aj nočné prehliadky pevnosti, ktoré sú medzi miestnymi tiež veľmi obľúbené.

erod 55 Kultúra a história v oblasti Podunajska: Tieto zastávky by ste nemali vynechať!

Komentované prehliadky v Pevnosti
Pondelok až piatok: 9:00, 11:00 a 14:00
Sobota: 11:00, 14:00 a 16:00
Nedeľa: 11:00 a 14:00
Vstupné pre dospelých: 6 eur
Dieťa do 6 rokov: zdarma
Žiaci základných škôl: 3 eurá
Stredoškoláci, vysokoškoláci, dôchodcovia, zdravotne znevýhodnení: 3,50 eur
Zľavnené rodinné a skupinové vstupenky sú tiež v ponuke
Viac informácií:
 pevnost.komarno.eu, +421 35 2851 250, +421 910 366 659

Centrálna pevnosť v Komárne postupne ožíva a je dejiskom čoraz väčšieho počtu podujatí:  v Prachárni sv. Barbory sa konajú výstavy a konferencie, v niektorých priestoroch kasární sa konajú remeselné tábory a školenia. V budove Pavillon Kronwerk a vedľa nej sa nachádza konferenčná miestnosť, ako aj reštauračné priestory a apartmány. V budove kasární sa už čoskoro začne variť remeselné pivo – výstavba Mestského pivovaru Kamarum je síce pomalšia, ako sa očakávalo, no pravdepodobne sa začne už tento rok. Zámerom majiteľov je, aby si hostia mohli na mieste vychutnať miestne pivá a aby táto časť pevnosti bola voľne prístupná.

Prechádzka centrom mesta

klapka03 Kultúra a história v oblasti Podunajska: Tieto zastávky by ste nemali vynechať!


Návštevu pevnosti je možné spojiť aj s prechádzkou v centre mesta, keďže historické centrum je neďaleko od bezplatného hromadného parkoviska pri pevnosti. Pre rodiny s deťmi je Anglia park a vedľa neho mestský detský park povinnou zastávkou a keď sa dostanete na Klapkovo námestie, môžete sa rozhodnúť, ktorá zmrzlináreň ponúka najlepšiu zmrzlinu – medzitým si môžete vziať aj vyhliadkovú jazdu malým vláčikom. Za návštevu stojí aj blízke Nádvorie Európy, kde je každý dom postavený v architektonickom štýle európskej krajiny a celkovo je tu 22 sôch historických osobností spojených s Komárnom. A keď už sme pri sochách, spomeňme aj tie najznámejšie sochy, ktoré sa najviac spájajú s Komárnom: socha spisovateľa Móra Jókaiho v múzejnej záhrade, socha Györgya Klapku na hlavnom námestí, socha Franza Lehára, ktorá stojí v parku pomenovanom po ňom, a socha kráľa Ladislava V. Pohrobka v Anglia parku či Béni Egressyho pri parkovisku pri pevnosti.

europa udvar Kultúra a história v oblasti Podunajska: Tieto zastávky by ste nemali vynechať!

Celé centrum mesta je pešou zónou, takže sa nemusíte báť o deti. Zatiaľ, čo rodičia popíjajú výbornú kávu alebo vychladené pivko povedzme na terase Borozó. Výborné jedlo si môžete dopriať napríklad v reštaurácii Klapka, alebo v niekoľko sto metrov vzdialenom Bandériu, ktoré ponúka aj ubytovacie a wellness služby. Okrem toho je tu aj kino Tatra. Centrum mesta Komárno, jeho budovy a atmosféra samy o sebe stoja za návštevu, dokonca aj miestni by sa mali občas poobzerať okolo seba tak, že budú mať oči otvorené viac ako zvyčajne.

IMG 32461 2048x1536 1 Kultúra a história v oblasti Podunajska: Tieto zastávky by ste nemali vynechať!

Expozície z rôznych častí histórie

Ak máte chuť na kultúru, tak Komárno bude vaším mestom! Podunajské múzeum v Komárne ponúka niekoľko expozícií, avšak rekonštrukcia hlavnej budovy múzea stále pokračuje na plné obrátky, tak dočasné a stále expozície sú pobalené. Predpokladá sa, že prvá expozícia bude otvorená v obnovených priestoroch približne za pol roka. V priestoroch Zichyho paláca je k dispozícii výstava zameraná na históriu Komárna v rokoch 1849 až 1945, ako aj spomienkové výstavy dvoch svetoznámych rodákov mesta Móra Jókaiho a Franza Lehára. Na návštevníkov čaká aj dočasná výstava s názvom Čo je pod šatami? – výstavu s nevšedným, intímnym oblečením si môžete v Zichyho paláci pozrieť do konca augusta. V spoločnej budove múzea a knižnice (vedľa Baziliky sv. Ondreja) predstavuje dlhodobá expozícia život na Dunaji. V VI. bašte sa nachádza Rímsky kamenný archív (Lapidárium), kde si možno prezrieť rôzne náhrobné kamene, fragmenty náhrobných kameňov, oltárne kamene a sarkofágy prevažne z Brigetia a Kelemantie. Spomínané výstavy čakajú návštevníkov každý deň od 9.00 do 17.00 hodiny okrem pondelka a nedele až do konca augusta.

Lapidarium 1 Kultúra a história v oblasti Podunajska: Tieto zastávky by ste nemali vynechať!

V správe Podunajského múzea je aj Ľudový dom v Martovciach, ktorý je možné navštíviť každý deň okrem pondelka od 10. do 17. hodiny po predchádzajúcej konzultácii – tel.č.: +421 915 775 470.

Podunajské múzeum v Komárne
Otváracia doba: od pondelka do soboty od 9. do 17. hodiny
Stále a dočasné expozície: dospelí vstupné – 5 eur, deti, študenti, dôchodcovia – 3 eur
Len dočasné výstavy: dospelý vstup – 2 eurá, deti, študenti, dôchodcovia – 1 euro
Vstup zdarma pre deti do 6 rokov a nad 70 rokov
Viac informácií: muzeumkn.sk

bazilika1 Kultúra a história v oblasti Podunajska: Tieto zastávky by ste nemali vynechať!

Spomienkovú výstavu k 80. výročiu holokaustu si možno po predchádzajúcej registrácii pozrieť v Menháze (Eötvös utca 15) do 25. októbra s názvom Fragmenty – osudy a príbehy z Komárna. V už spomínanej Prachárni sv. Barbory, v areáli pevnosti, je do konca roka – aj po predchádzajúcej registrácii – k dispozícii výstava s názvom 125 rokov výroby lodí v Komárne. Do 13. septembra je tiež v Kasárenskej budove Novej pevnosti dostupná doplnková výstava Piroška – Môj život s archeológiou. Výstava je venovaná  životnému jubileu archeologičky Prisky Ratimorskej. Výstavy sa pravidelne otvárajú aj v Galérii Limes (Ul. Františkánov 31) vo vojenskom kostole alebo v Galérii PLATZ, Nám. M. R. Štefánika, Komárno.

Vydanie tohto článku podporilo Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR

logok 1 1 Kultúra a história v oblasti Podunajska: Tieto zastávky by ste nemali vynechať!

Cyklopotulky Podunajskom: Kompletný sprievodca pre rodinný výlet