Pasta di Pietro prináša do Komárna kúsok Talianska, domáce cestoviny a kvalitné suroviny
Dáme si na obed Peťove cestoviny? – Je otázka, ktorú počuť v Komárne čím ďalej, tým častejšie. Zásluhu na pokladaní tejto otázky má Peter Ondrejka, ktorý sa po 15 rokoch v kávovom svete rozhodol splniť si svoj detský sen a založil tak v komárňanskej tržnici talianske cestovinové bistro s názvom Pasta di Pietro. Aké rôzne cestovinové jedlá u neho nájdeme a čo stojí za zrodom bistra? Spýtali sme sa ho!
Talianske chute, kvalitné suroviny a cestoviny vlastnej výroby. Asi takto by sme mohli zhrnúť cestovinové bistro Pasta di Pietro, ale jednoznačne si zaslúži aj viac priestoru a zaujímavostí od majiteľa a šéfkuchára Petra Ondrejku.
Domáce cestoviny ako od babičky
Cestovinové jedlá majú väčšinou na jedálnych lístkoch posledné miesta. Hneď ako sa Peter rozhodol hrať s myšlienkou o vlastnom bistre, tak si kúpil stroj na výrobu cestovín aby mohol z cestovín urobiť hlavnú hviezdu svojho podniku. Začali tak domáce experimenty. „Začiatky boli kostrbaté. Potreboval som zistiť správny pomer ingrediencií, aby sa mi nezalepil stroj, cestoviny neboli príliš mokré alebo rýchlo nevyschli. Každý víkend bola celá kuchyňa od múky a každý člen našej rodiny pribral minimálne pol kila, keďže sme mali cestoviny asi trikrát do týždňa,“ hovorí Peter so smiechom. Petrovi sa nakoniec podarilo vytvoriť správny recept na cestoviny a tak sa postupne začali kreovať cestoviny rôznych tvarov a druhov, ako napríklad aj tie, ktoré sú súčasťou jedál stálej ponuky. „Základom väčšiny cestovinových jedál v stálej ponuke sú cestoviny druhu casarecce. Zistili sme, že azda tie sú schopné najlepšie absorbovať rôzne omáčky a chute, držia tvar a netrhajú sa,“ dodáva Peter.
Taliansko inšpiráciou, Slovensko láskou
To, že Peter je milovníkom Talianska ani nie je otázne. Je teda prirodzené, že inšpiráciu jedál, ktoré zaradil do ponuky, hľadal najmä v zahraničí. „Keďže mojou obľúbenou destináciou je stále Taliansko, tak aspoň raz ročne ho musím navštíviť. Jedlá v našej stálej ponuke sú inšpirované jednotlivými dovolenkami.“ Takto si dnes aj zákazníci môžu objednať sviežu Margheritu, tradičné Bolognese varené minimálne 6 hodín, syrové Piú Formaggi, smotanovú Biancu so sušenými paradajkami alebo tradičnú paradajkovú polievku či sladké tiramisu. Novinkou v ponuke sú tiež gnocchi s kuracími prsiami, dochutené citrónom a parmezánom. Pravá sicílska dobrota!
Paradoxom však je, že jedny z najobľúbenejších cestovín v ponuke inšpirovala láska a…hlad. „Cestoviny Bianca vznikli doma, v mojej kuchyni. Moja priateľka Bianka bola jeden večer hladná a keďže som nechcel, aby zjedla mňa, tak som vyčaroval cestoviny typu, čo chladnička dala. Stali sa jej obľúbenými, musel som ich variť takmer každý týždeň, tak majú čestné miesto na jedálnom lístku,“ hovorí Peter s úsmevom. Pravé talianske chute obsahuje aj paradajková polievka, ktorá je plná paradajok, pobláznená bazalkovým pestom a samozrejme aj parmezánom, tak je vhodná napríklad aj na večeru.
„Všetky suroviny sú kvalitné a autentické – priamo z Talianska.“
Kvalitné suroviny z Talianska i južného Slovenska
Peter Ondrejka nie je žiadnym nováčikom na gastromape Komárna, ba dokonca ani Slovenska! Pred 12 rokmi sa rozhodol so svojím kolegom založiť priekopnícku pražiareň výberovej kávy, ktorá sa stala trendsetterom v pražení kávy na Slovensku. Kvalita je v Pasta di Pietro aj preto veľmi dôležitá. „Ak sa u nás povie, že v ponuke budú napríklad cestoviny Amatriciana a ich hlavnými ingredienciami sú paradajky, čierne korenie, čili, slanina guanciale, syr pecorino a biele víno, tak si môžete byť istí, že všetky suroviny sú kvalitné a autentické – priamo z Talianska,“ približuje. Peter ako majiteľ a zároveň šéfkuchár v Pasta di Pietro totiž už od svojich kuchárskych začiatkov dbá na používanie kvalitných a autentických surovín. „Takže žiadna oravská slanina v talianskych cestovinách?“ spýtam sa nesmelo. Peter sa na mňa len zhrozenie pozrie a ukáže na taliansku etiketu na slanine guanciale.
Okrem toho, že je šéfkuchár milovníkom všetkého z Talianska, tak dbá aj na používanie kvalitných lokálnych a sezónnych surovín. „Nedávno bola naša špeciálna týždenná ponuka zároveň aj dokonalou lokálnou fúziou. Mak z Patiniec totiž dokonale doladil slivkové perky z Hurbanova. V lete sme zas do cestovín s figami zapracovali figy z Čalovca. Ak nájdeme okolo seba kvalitné lokálne suroviny, tak ich použijeme v našich receptoch,“ približuje Peter a zároveň takto predstavuje aj šieste cestoviny v ponuke. Tie sa každý týždeň obmieňajú a ide o jedlo, ktoré Peter vždy dôkladne premyslí, otestuje a chuťovo doladí.
Peter sa na vás v Pasta di Pietro v komárňanskej mestskej tržnici teší od pondelka do piatka. Osobne si môžete svoju porciu chutných cestovín vyzdvihnúť od 10:30 do 16:30 alebo prostredníctvom Woltu až do 17:00!