Prečo piť výberovú kávu? Prezradil nám Peter Ondrejka z Green Plantation
Príbeh pražiarne kávy v Komárne siaha až do roku 2002. Pražiť začal Valerian Hrala spolu so svojim otcom a neskôr v roku 2011, keď sa Hrala rozhodol odsťahovať zo Slovenska bolo otázne, čo ďalej s pražiarňou. V tom čase sa do firmy pridal Peter Ondrejka, ktorý kávou doslova žije.
Peter Ondrejka sa po odchode Valeriana Hralu do zahraničia stal konateľom firmy a odvtedy vykonáva všetky úkony spojené s kávou. Okrem samotného praženia, prezentuje kávu na rôznych akciách a zúčastňuje sa aj sa trhov. Káva je jeho vášňou, a nie len preto, že jej niekedy denne vypije aj 20, ale preto, že aj vďaka nemu sa ich výberová káva teší vždy väčšej a väčšej obľube medzi kávičkármi nielen v Komárne, ale aj na celom Slovensku.
Dôležitý je pôvod kávy
„Rozhodli sme sa pražiť výberovú kávu a našu prácu robíme transparentne. Pred našimi zákazníkmi nerobíme žiadne tajnosti, naša pražiareň sa dá hocikedy navštíviť. Pôvod kávy je u nás maximálne známy a kávu pražíme tak, aby ju zákazník získal čo najčerstvejšiu,“ hovorí Peter o filozofii ich pražiarne, ktorá sa nachádza pri Komárne v Hadovciach. „Pojem výberová káva bol vymyslený preto, aby bol známy pôvod samotnej kávy, rovnako ako to je napríklad pri víne. Pretože každá farma má svoju špecifickú mikroklímu a pri výberovej káve je tak známa oblasť, odroda, spracovanie, chuť a všetko ostatné ohľadom kávy,“ približuje pojem Peter. Znalosť o oblasti, z ktorej káva pochádza, je tiež dôležitá preto, lebo je rozhodujúca pri chuti samotnej kávy. „Napríklad káva z Afriky má ovocnejšiu chuť, pričom Americké kávy sú skôr kakaové.“ Okrem toho musí výberová káva prejsť aj bodovým hodnotením, kde na škále nula až sto bodov musí dosiahnuť aspoň 80 bodov, aby sa mohla klasifikovať ako výberová káva.
Čerstvosť na prvom mieste
U nich vo firme má rovnako veľkú úlohu ako pôvod, tak aj čerstvosť kávy. Za čerstvú kávu považujú tú, ktorá nemá viac ako rok od jej zberu. Okrem toho kladú vysoký dôraz aj na samotné praženie a čerstvosť. „Káva nesmie byť, v žiadnom prípade, prepražená,“ zdôrazňuje Peter. Za dôležité považujú tiež to, aby ich zákazníci dostali čo najčerstvejšie upraženú kávu. „Káva by sa po upažení mala spotrebovať do dvoch až troch mesiacoch. Je to ako s potravinami. Po čase strácajú na chuti a kvalite.“ Zaujímavosťou je, že u Petra nenájdete dopredu namletú kávu. Pri namletej káve je totiž vyššia šanca oxidácie, ktorá by mohla kávu znehodnotiť. Okrem toho chcú zákazníkom dopriať aj zážitok z vône čerstvo namletej kávy. Dozvedeli sme sa tiež, že vo svojej pražiarni používajú skôr odrodu arabica, ktorá má podľa Petra širšie spektrum chutí.
Udržateľnosť je tiež dôležitá
Ako dnes už mnohé firmy, tak aj Green Plantation sa snaží o udržateľnosť. V ponuke majú dva druhy balenia. Jedno je plne kompostovateľný sáčok, ktorý sa v prírode rozloží do dvoch až troch mesiacov. Druhé je zas dóza, ktorú tvorí recyklovaný papier a kov. Tieto nádoby sú podľa Petra dobré na domácu recykláciu. „Ja si v takejto dóze zbieram drobné,“ hovorí so smiechom. Okrem toho je možné tieto dózy opätovne naplniť čerstvo upraženou kávou priamo u nich v Hadovciach, alebo je možné si zobrať aj vlastnú nádobu, ktorá zákazníkom tiež naplnia kávou podľa ich želania.
Prečo kupovať výberovú kávu?
Výhod môžeme zhrnúť viacero. Podľa Petrových slov, je významným faktorom to, že poznáme pôvod kávy. To znamená, že pri nákupe budete vedieť presne, ktorú farmu na Paname alebo v Amerike ste podporili. Okrem toho budete mať istotu chuťovo dobrej kávy. Kvalitné pražiarne výberovej kávy totiž neupražia hocijakú kávu. Dávajú veľký pozor na preferencie svojich zákazníkov a kladú veľký dôraz na chuť samotnej kávy. „Pri bežnej káve z obchodu máte známy len dátum spotreby. Pri výberovej káve máte na balená vždy napísaný aj dátum praženia,“ konkretizuje Peter. Takto si môžete skontrolovať, že ste naozaj dostali čo najviac čerstvú kávu. Pri lokálnych pražiarňach sa tiež môžete zúčastniť rôznych „cuppingov“, kde si môžete vychutnať rôzne kávy a na základe toho si vybrať.
Na čo si dávať pozor pri varení kávy?
Nakoľko 90 percent uvarenej kávy tvorí voda, tak Peter odporúča používať prefiltrovanú vodu, ktorá sa tak odľahčí od nežiaducich látok a tak bude mať pripravený kávový nápoj lahodnejšiu chuť. Jedným z menších prehreškov môže byť aj to, keď zalejeme kávu vriacou vodou. „Neodporúčam kávu zalievať vriacou vodou, nakoľko sa tak môžu zničiť tie najjemnejšie chuťové vlastnosti kávy,“ hovorí Peter. Niektorí kávičkári považujú za pravú kávu espresso. Peter je avšak rád za každý spôsob prípravy ich kávy. „Ak si niekto dáva do kávy cukor alebo mlieko, je to v poriadku. Každý by mal piť kávu, tak ako mu chutí a ako ju má rád,“ dodáva Peter na záver.