Dejiny 2024. 10. 16.

História štúrovskej papierne: Spoznajte fabriku, ktorá voňala papierom (4. časť)

V dnešnom vydaní historického článku sa nachvíľu vrátime do minulosti a spoznáme už neexistujúcu Juhoslovenskú papiereň v Štúrove. Zriaďovacia listina bola vydaná v roku 1960. O tri roky neskôr, v roku 1963, v jedno slnečné nedeľné popoludnie Alexander Dubček položil základný kameň fabriky. Vôňa papiera sa šírila mestom takmer päťdesiat rokov.

História podniku siaha do roku 1960

Písal sa 14. máj 1960, keď minister chemického priemyslu Ing. Jozef Púčik vydal zriaďovaciu listinu národného podniku Juhoslovenské celulózky a papierne s účinnosťou od 1. júna 1960, v ktorej bol stanovený aj základný výrobný program:

  • výroba polocelulózy obalových papierov
  • výroba vlnitej lepenky
  • výroba obalov z vlnitej lepenky
  • výroba strešnej lepenky

Už o pár dní neskôr, 17. mája 1960, bol JUDr. Milan Michalík poverený dočasným vedením podniku a zabezpečením zápisu do podnikového registra. Podnikový register pri Ľudovom súdr v Bratislave- mesto zapísal na základe rozhodnutia z 26. mája 1960 národný podnik JCP Štúrovo do svojej evidencie k 1. júnu 1960.

Základný kameň položil Alexander Dubček

Významným dňom pre Juhoslovenské celulózky a papierne bol 17. november 1963, kedy Alexander Dubček položil základný kameň budúceho papierenského gigantu.

Výstavba závodu sa začala v novembri 1963. Obdobie od začiatku založenia závodu- 1960- až do začiatku samotnej výstavby bolo obdobím príprav, čiastočne narušenými úpravami v investičnej politike v rokoch 1961-1962, kvôli čomu boli oddialené pôvodné termíny. Päť rokov investorskej činnosti so všetkými špecifickými ťažkosťami korunovalo úspešné ukončenie prvej etapy výstavby závodu v novembri 1968.

Druhou etapou výstavby– vybudovaním polocelulózky, t.j. papierenského stroja na výrobu vlnitého papiera, s čiastočným spracovaním na vlnitú kartonáž- kompletizuje sa výroba obalov z hrubej kartonáže, ľahkej a ťažkej, a to zo šedej lepenky vlastnej výroby.

Na túto udalosť spomína niekoľko bývalých zamestnancov. „Ako tridsať ročný mladý stavebný inžinier som nastúpil do podniku juhoslovenské celulózky a papierne, ktorý vtedy ešte sídlil v Bratislave, kde som dostal evidenčné číslo osem. Bol som vymenovaný do funkcie vedúceho odboru prípravnej investičnej výstavby. Mojou úlohou bola koordinácia prípravy projektov u generálneho projektanta, u projektového ústavu Chemoprojekt v Prahe a v jeho bratislavskej pobočke. 27. februára 1961 schválili investičnú úlohu, už o dva roky, 5. augusta 1963 boli vyhotovené prvé zadávacie projekty, podľa ktorých sa mohli začať fyzické práce na mieste. V jedno slnečné nedeľné dopoludnie, 17. novembra 1963, bol slávnostne položený základný kameň celuózovo- papierového kombinátu. Tento dátum musí poznať každý Štúrovčan,“ spomína Ing. Július B. v brožúre venovanej 40. výročiu štúrovskej papierne.

„Do služieb JCP Štúrovo som nastúpil 2. mája 1961. Plný mládežníckeho elánu som predpokladal, že koncom roku 1961, alebo najneskôr v roku 1962, sa zaháji výstavba kombinátu. Predpoklad sa bohužiaľ nenaplnil. Mesiac za mesiacom vzrastala nervozita a neistota medzi vtedajšími dvadsiatimi dvomi pracovníkmi, ktorí pripravovali výstavbu firmy, rozhodnutie o jej začatí bolo v nedohľadne. Niektorí pracovníci kolektív dokonca opustili, lebo prestali veriť, že kombinát bude niekedy vybudovaný,“ spomína Ing. Ján Š. v brožúre, ktorá je venovaná 40. výročiu štúrovskej papierne.

Výroba strešných a izolačných materiálov

Výroba strešných a izolačných materiálov bola zahájená v roku 1969. O rok neskôr, v roku 1970, nastala zásadná zmena v oblasti zásobovania týmito výrobkami. V roku 1973, desať rokov od rozhodnutia postaviť novú modernú výrobu v rámci kombinátu, sa zvýšila celková ročná produkcia výroby strešných a izolačných materiálov oproti roku 1966 až o 62,5%. Výber z 28 druhov výrobkov umožnil uspokojiť i najnáročnejšie požiadavky spotrebiteľov.

Export do celej Československej republiky

Prevažná časť produkcie jedného z najväčších strojov tohto sortimentu bola určená na export a kooperačné dodávky do ostatných kartonážok v ČSSR. Bolo to hlavným predpokladom zvýšenia obalovej úrovne v ČSSR podľa nosného rozvojového programu.

Zamestnanie pre celý okres

Juhoslovenské celulózky a papierne Štúrovo mali okrem výrobnej sféry aj podiel na spriemyselnení južnej časti okresu Nové Zámky, ktorého obyvatelia tu našli prácu a zárobkové možnosti. V podniku boli zamestnaní aj obyvatelia z komárňanského okresu, dokonca aj zo západnej časti levického okresu.

Učilište papierenské

Prvý september 1967 bol prvým vyučovacím dňom v stredisku výchovy kádrov- na Strednom učilišti papierenskom. Koncom roka bol uvedený do skúšobnej prevádzky kotol č. 1 a turbogenerátor, čím bol celý komplex energetiky (výroba para, elektrického prúdu, zásobovania elektrinou, vodné hospodárstvo a vonkajšie rozvody) okrem kotla č.2 uvedený do prevádzky.

Tragický začiatok roka 1970

Rok 1970 sa nezačal pre podnik dobre. Dňa 11. januára v prevádzke Dechtochema vypukol rozsiahly požiar, ktorý poškodil respektívne čiastočne zničil technologické automaty D a E vo vysokom štádiu montážneho dokončenia. Najväčšie škody boli spôsobené na zariadeniach prípravy krycej vrstvy všetkých automatov a na impregnačných automatoch C1 a 02. Vďaka usilovnej práci bola výroba obnovená o niekoľko dní neskôr, 20. januára 1970. Impregnačné automaty A1 a A2 boli pripravené na uvedenie do prevádzky, čím bola obnovená výroba na Dechtocheme obnovená výroba. Následne na začiatku februára boli uvedené do prevádzky aj automaty B1 a B2.

Prechod do rúk súkromníka

Štátny podnik Juhoslovenské celulózky papierne Štúrovo bol zrušený dňom 31. marca 1992. Privatizačný proces sa začal zaradením podniku do prvej vlny kupónovej privatizácie. Papiereň bola sprivatizovaná hneď v prvom kole (z 1495 firiem bolo sprivatizovaná iba necelá päťdesiatka firiem) V súlade so zákonom o veľkej privatizácii vznikla 1. apríla 1992 štátna akciová spoločnosť Juhoslovenské celulózky a papierne, Štúrovo. Akciová spoločnosť bola založená Fondom národného majetku Slovenskej republiky.

1.júna 1993 vypukol na Flutingu ničivý požiar, počas ktorého prišlo k rozsiahlemu poškodeniu strechy. Bola takmer úplne zničená technika, strojné i technologické zariadenie haly. Priame škody boli vyčíslené na viac než 250 miliónov slovenských korún, výpad vo výrobe predstavoval ďalších 390 miliónov slovenských korún. V priebehu 274 dní od ničivého požiaru na Flutingu bol závod kompletne zrekonštruovaný. Vďaka tomu bol už 10. marca 1994 vyrobený prvý fluting na zrekonštruovanom stroji.

23. februára 1999 bola založená dcérska akciová spoločnosť AssiDomän Obaly Štúrovo a.s, ktorá bola do obchodného registra zapísaná v apríli toho roka. O niekoľko mesiacov, v júni 1999, vydal Okresný súd Nitra uznesenie, v ktorom povolil používanie obchodného mena spoločnosti.

Papiereň v súčasnosti

Výroba vlnitej lepenky v spoločnosti Smurfit Kappa bola zastavená po dlhých tridsaťdva rokoch ešte v marci 2010. Zo 750 zamestnancov o prácu prišlo až 90% z nich. Zároveň boli odstavené aj jednotlivé pomocné úseky- energetika, drevosekáreň, regenerácia, úprava vody a kompresorovňa. 1. októbra toho istého roku bolo oficiálne oznámené definitívne zatvorenie fabriky.

Práve ste dočítali štvrtý diel zo série historických článkov, ktorá je venovaná vtedajším fabrikám a priemyslu v novozámockom regióne. Predošlé diely, ale i tie novšie nájdete tu!

ZDROJ: PAPIEREŇ ŠTÚROVO, JUHOSLOVENSKÉ CELULÓZKY A PAPIERNE 1963-1973, JUHOSLOVENSKÉ CELULÓZKY A PAPIERNE 1960-2000, ODPADY-PORTAL.SK