Gastro 2024. 05. 23.

Festival remeselných potravín, DEGUSTORIUM 2024, prichádza na Podunajsko

Výnimočné podujatie, venované kvalitným remeselným potravinám a oslavujúce tých, ktorí ich prírode verným spôsobom vyrábajú, prichádza vo svojom piatom ročníku do Kravian nad Dunajom. Už v sobotu, 25. mája 2024, bude táto obec, so 700 obyvateľmi, hostiť niekoľko desiatok rodinných fariem, manufaktúr, vinohradníkov a vinárov, špecializovaných dovozcov kvalitných potravín, environmentalistov, odborníkov na výživu a šéfkuchárov, ktorý sa stanú priamymi aktérmi festivalu remeselných potravín – DEGUSTORIUM 2024. V čase od 10:00 do 19:00 si budete môcť vychutnávať dobré jedlo všetkými zmyslami: počúvať inšpiratívne diskusie, degustovať jedlo i nápoje, vyskúšať si senzorické workshopy a užívať si atmosféru.

„Tradičná remeselná potravina tvorí súčasť našej kultúrnej identity a mala by dominovať našim sviatočným, ale i tým všedným dňom. Roľníci, rodinné farmy, hospodáriace na pôde trvalo udržateľným spôsobom a remeselní výrobcovia musia byť podporovaní a tradičný spôsob výroby, ktorý je súčasťou nášho kultúrneho dedičstva, chránený a zvýhodňovaný“, hovorí Petra Molnárová, ktorá vedie občianske združenie Slow Food©  Pressburg a dodáva:  „Pred štyrmi rokmi sme preto prišli s myšlienkou vytvoriť festival, ktorý sa na jeden deň stane autentickým miestom stretnutí, poznávania a spojí výrobcov kvalitných potravín a tých, ktorí akokoľvek s ich výrobou súvisia, s konzumentmi, pre ktorých je kvalita dominujúcou prioritou.“ DEGUSTORIUM je skvelou príležitosťou na prezentáciu kvalitných produktov a výnimočných inšpiratívnych ľudí, ktorí sú súčasťou ich príbehov.  

To, že sa dejiskom aktuálneho ročníka stane práve areál Dunajského korza v Kravanoch nad Dunajom nie je náhoda. Spolupráca medzi Slow Food©  Pressburg, miestnou samosprávou, predovšetkým starostom Gabrielom Dukom, farmármi a manufaktúrami z blízkeho okolia sa začala už pred rokom. „Hneď na prvom stretnutí u pána starostu som vedel, že sme všetci, Slow Food©  Pressburg, samospráva a my farmári na jednej vlne a bude to dobrá spolupráca“ zaspomínal si Pavol Bottka, ktorý je už 4. generáciou hospodáriacou, dnes už v ekologickom režime, na rodinnej farme v Kravanoch nad Dunajom. A nemýlil sa. V sobotu 25. mája 2024 bude Dunajské korzo, nádherný areál v susedstve majestátneho Dunaja, hostiť jedinečné podujatie svojho druhu, festival remeselných potravín s príznačným názvom DEGUSTORIUM. Obec Kravany nad Dunajom sa predstaví v úlohe spoluorganizátora a lokálny Náš TRH Karva oslávi svoj desiaty trh v poradí vstupom do medzinárodnej komunity Slow Food© Trhov Zeme.

Návštevníci si budú môcť, okrem dobrého jedla a pitia, užiť vskutku bohatý sprievodný program: už teraz sa môžu prihlasovať na špecializované prednášky s uznávanými odborníkmi, akými sú napríklad Silvia Horecká, autorka projektu Terapia jedlom, alebo Zsolt Sütő z vinárstva Strekov 1075; počas celého dňa si môžu vychutnať prítomnosť známych šéfkuchárov, Jožka Brezu z Gašperovho Mlyna, Romana Borovského zo Semillonu, či Paliho Sekerku, bývalého šéfkuchára z parížskej michelinskej reštaurácie Ze Kitchen Galerie, ktorí sa predstavia najprv v diskusii a následne budú variť naživo. Zaujímavé budú medzinárodne obsadené diskusie nielen na jedlé témy. Ich moderovanie sme sa rozhodli zveriť mladému populárnemu hercovi, rodákovi z Košíc, Karolovi Tóthovi, ktorý sa v slovensko-maďarskom prostredí cíti ako ryba vo vode. Vyspovedá farmárov, remeselných výrobcov, šéfkuchárov zo Slovenska, Maďarska, Talianska i Nemecka, a keďže nám záleží na tom, aby si návštevník festivalový deň užil naplno a všetkými zmyslami, zabezpečili sme simultánny preklad pre lepší komfort divákov.

„Návštevníci by si mali v najbližších dňoch dopriať krátku hladovku, prebudiť zvedavosť, ale predovšetkým aktivovať všetky zmysly, aby si tohtoročné Degustorium užili naplno a odniesli si čo najviac zážitkov“ radí Petra Molnárová zo Slow Food© Pressburg.

Viac informácií nájdete na FB: https://www.facebook.com/Degustorium a na https://www.degustorium.sk